2020. 09. 29. kedd, Mihály napja
Testvérvárosok
Gyergyószentmiklós (Románia)
Krakkó I. kerülete (Lengyelország)
Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf (Németország)
Prága II. kerülete (Csehország) 
Topolya (Szerbia)
Torockó (Románia)
Rahó (Ukrajna)
Rozsnyó (Szlovákia)
Énlaka (Románia) 

A testvérvárosi kapcsolatok szerepe az európai kontinensen a második világháború után növekedett meg, amikor a háború sújtotta országok polgáraiban erős volt a békevágy. Az azóta eltelt évtizedek alatt egyre több partneri kapcsolat alakult ki, amelyek által az egyes közösségek megismerhették egymást, ezzel is hozzájárulva az egymás felé történő béke és szolidaritás érzésének kialakításában.

Belváros-Lipótvárosra – központi elhelyezkedésénél fogva – kiemelt szerep jut, hisz Magyarország és fővárosának, Budapestnek politikai (közigazgatási), gazdasági és kulturális központja. Éppen ezért fontos olyan nagyvárosokkal felvenni és fejleszteni a kapcsolatokat, amelyek országuk vagy régióik életében Belváros-Lipótvároshoz hasonló szerepet töltenek be.

A nyugat-európai régióban Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf kerületével van 1998 óta szoros, jól működő testvérvárosi kapcsolat, valamint az olaszországi Mondragone városával van egy jól funkcionáló kapcsolat, amelynek alapelveit a közeljövőben fekteti le a két önkormányzat egy testvérvárosi szerződés keretében.

Belváros-Lipótváros jelentős eredményeket tudhat maga mögött a határon túli, magyarlakta településekkel folytatott együttműködésen belül. A kapcsolat kiterjesztése és fejlesztése nemzeti érdekünk. 1994 óta, tehát már 10 éve testvérvárosunk Gyergyószentmiklós, valamint 1999 óta Énlaka és Torockó is, ahol az önkormányzat értékvédő programot hozott létre a hagyományos értékek megőrzésére. Romániai testvérvárosainak átadhatjuk azokat a tapasztalatokat, amelyek segítségével hatékonyabban készülhetnek az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, hiszen a következő bővítésben Romániát és Bulgáriát jelölték meg.

2004-től szlovákai testvérvárosunk, Rozsnyó velünk együtt csatlakozik az Európai Unióhoz.

Topolya (Szerbia) és Rahó (Ukrajna) partnervárosaink esetében az új uniós határok megnehezítik a kapcsolatok ápolását, de éppen ezért olyan fontosak ezek a települések és a közöttünk meglévő együttműködés.

A 2004-es bővítésben résztvevő országok közül Csehország fővárosának, Prága II. kerületének önkormányzatával hatékonynak ígérkező kapcsolatot alakítottunk ki, valamint Lengyelország történelmi városával, Krakkó I. kerületével kezdtük meg az együttműködés alapelveinek lefektetését. Mindkét kerülettel 2004-ben írtuk alá a testvérvárosi szerződést, amely az elkövetkezendő évekre meghatározza az együttműködés irányvonalait.

Testvérvárosainkkal együtt számos programot szervezünk. Egyike ezeknek a Belvárosi Nyári Fesztivál, amelyet minden év júniusában rendezünk meg a kerület lakóinak és minden érdeklődőnek. Ekkor többek között kulturális eseményeket szervezünk testvérvárosaink értékőrző tánccsoportjainak, együtteseinek fellépésével, de testvérvárosi találkozóra kerül sor novemberben, a Szent Lipót napok alkalmával is, amelynek keretében testvérvárosaink polgármesterei egyeztetik a korábbi és a jövőbeni lehetséges együttműködési kereteket.

A testvérvárosokba minden évben több diákcsoport látogathat el az önkormányzatok segítségével a testvérvárosi szerződésekben meghatározott alapelvek alapján, így a diákok ismeretségeket köthetnek, barátokat szerezhetnek más országokban, és megismerhetnek más kultúrákat, szokásokat.

A hasonló problémák és célok közelebb hozhatják a városokat és azok lakóit. Együttműködésünk és a tapasztalatcsere könnyebbé és hatékonyabbá teheti a mindennapi munkát. Közösen dolgozhatunk ki megoldásokat a közlekedési, szociális és oktatási problémákra, valamint a nemzetközi kapcsolatok színesebbé teszik a kulturális eseményeket is.
Oldal nyomtatása