2020. 11. 24. kedd, Emma napja
Elkezdődött Belváros új Főutcájának építése
2009.04.08. 13:35
Ezen a héten indult el Belváros új Főutcájának megvalósítása. A több mint 5,5 milliárd forintos beruházást az Önkormányzat a tavaly elnyert európai uniós források felhasználásával indította el. Az új Főutcával egy élhetőbb, európaibb Belvárost kívánunk teremteni. 
Az érintett szakaszt és a környező kis utcákat új díszburkolattal és növényekkel látjuk el, új közvilágítást építünk ki. Elsődleges célunk, hogy Belváros új Főutcája elsősorban a gyalogos közlekedést szolgálja, így forgalomcsillapított tengelyt hozunk létre.
 
 
Belváros Önkormányzata felvállalta, hogy egy év múlva elkészül az új Főutca. Természetesen, mint minden más építkezés, ez is kellemetlenségekkel jár majd, amit a lehető legkisebb mértékűre kívánunk csökkenteni:
 
1. A belvárosi lakók nyugalma érdekében a zajjal járó munkálatokat hétköznapokon reggel 8 és délután 5 óra között, munkaidőben végezhetik a szakemberek. Hétvégén zajjal járó tevékenységet nem végezhetnek!
2. A Főutca vonalán forgalomkorlátozás van érvényben. A munkaterületen az építkezés ideje alatt nem lehet parkolni. Az áruszállítást, rakodást az érintett utcákban gördülékennyé tesszük azzal, hogy előzetesen lehet egyeztetni a helyszíni kivitelezővel a behajtási szándékról.
A parkolási problémákat a következő intézkedésekkel oldjuk meg:
 
- Kezdeményeztük a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnál, hogy az Egészségügyi Minisztériummal kötött szerződés azonnali felmondásával szabaduljon fel a parkoló a kerületi lakosok számára.
- Kezdeményeztük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, hogy azokban az utcákban, ahol ez lehetséges, halszálkás parkolóhelyeket alakíthassunk ki. Ez kb. 30 százalékkal növeli a parkolóhelyek számát.
- Kedvezményes parkolási lehetőséget biztosítunk minden kerületi lakos számára a Szent István téri, valamint a Szabadság téri mélygarázsban. Minden kerületbe érkező autósnak javasoljuk, hogy vegyék igénybe a Belvárosban található számos mélygarázs és parkolóházegyikét.
- Felkértük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a környező mellékutcákban kizárólag a belváros lakosoknak tegye lehetővé a parkolást.
- Felkértük a Belvárosi Közterület-felügyeletet, hogy az egyéves kivitelezési időszak alatt az építési területen és a környező utcákban a szabálytalanul parkolók esetében először csupán figyelmeztetéssel éljenek, csak ismételt szabálysértés esetén szabjanak ki bírságot.
 
3. A felszíni tömegközlekedés 2009. június 20-ig a Kecskeméti utca – Károlyi M. utca – Petőfi S. utca – Bécsi utca útvonalon változatlan. Az Erzsébet tértől a buszok az Akadémia utcán haladnak tovább a Kossuth Lajos tér, Vértanúk tere, Szemere utca felé.
Június 20. után elterelt útvonalon közlekednek majd a buszok, erről részletes tájékoztatást adunk a későbbiekben.
 
További részletes és folyamatosan megújuló információkkal honlapunkon, illetve a Mai Belváros újság Főutca rovatában és a City tv-ben szolgálunk az építkezés teljes időtartama alatt. 2010 májusáig, a munka befejezéséig megértést és türelmet szeretnénk kérni az itt élőktől és az ide érkezőktől.