2020. 01. 25. szombat, Pál napja
Egyedülálló szökőkutat adtak át a Belvárosban
2010.03.29. 15:02
Néhány nappal a Főutca átadása előtt a nagyközönség már birtokba vehette az egy éve zajló fővárosi beruházás leglátványosabb innovációját - a Szabadság téri vízjátékot. 
Az interaktív szökőkút a belső városfejlesztési terv legfontosabb része, a Főutca éke - fogalmazott Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a pénteki ünnepélyes átadáson. Megnyitó beszédében hangsúlyozta: a Főutca-projekt egyik alapvető célja az volt, hogy megújítsák a történelmi belvárost, ezáltal élhető köztereket alakítsanak ki. A Szabadság téri intelligens vízjáték Budapest szimbolikus terén jól szolgálja ezt a szándékot, tette hozzá Rogán Antal.
 
 
A Független Hírügynökség kérdésére, hogy milyen külföldi minta alapján jött létre a Szabadság téri vízjáték, Cselovszki Zoltán az V. kerület főépítésze elmondta: intelligens szökőkút sok van világszerte, de interaktív egy sincs. A Las Vegasban vagy például az osztrák kastélyokban található szökőkutak mind-mind egy előre eltervezett program és látvány elkészítésére szolgálnak, hangsúlyozta a főépítész.
 
A budapesti vízfüggöny nem ilyen - a Szabadság téren sétálók maguk alakítják a szökőkút látványát, azzal hogy megállítják vagy elindítják azokat az effekteket, amelyeket a tervezők beépítettek a kútba - magyarázta el Cselovszki Zoltán. Ezt leginkább úgy lehet elképzelni mindazoknak, akik még nem látták, mint egy olyan termet, aminek vízből van a fala, és hogyha megközelítjük, akkor kinyílik rajta egy ajtó, amin be lehet lépni egy intim térbe. Ezáltal egy metropolisz szívében egy csendes szobára találhat bárki - fogalmazott a főépítész. Szeptemberben még kiegészül a szökőkút, többek között egy ülőplasztikával és beépítenek egy fényjátékot is, tette hozzá Cselovszki Zoltán.
 
A Belváros Új Főutcája projekt 5,5 milliárd forintba került. A városrehabilitációs program részeként számos innovatív technológia felhasználásával megújult a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó 2,7kilométeres útszakasz. 
 
Bővebb információ a Belváros Új Főutcája projektről a közterületi felújítás honlapján olvasható.
 
 
FH