2020. 08. 10. hétfő, Lőrinc napja
Tájékoztatás
2019.01.11. 12:07
MEGKEZDŐDÖTT A VÖRÖSMARTY TÉR ÉS A PODMANICZKY TÉR FELÚJÍTÁSA
 
Az „V. kerület Podmaniczky tér megújítása” c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs keret támogatásával valósul meg.
 
Belvárosban 2019-ben is folytatódik az évek óta tartó közterületmegújítási program. Az idén megújuló József nádor tér után, ez év január elején megkezdődött Belváros két újabb prominens terének - a Vörösmarty és a Podmaniczky térnek - az újjászületése is.

Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére, ennek részeként az V. Kerület         Önkormányzata beruházásában, a Kormány és a Főváros Önkormányzata támogatásával, 2019. január 7-én elindultak a Vörösmarty tér és Podmaniczky tér rekonstrukciós munkálatai is.

A Vörösmarty téren történő beruházás keretében, faltól falig újjászületik a Belváros egyik legnagyobb közterülete, valamint megújulnak a csatlakozó kis utcák is, így a Deák Ferenc utca - Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, a Vigadó utca és a Harmincad utca - Erzsébet tér - Vörösmarty tér közötti szakasza is. A műemléki védettséget kapott Vörösmarty szoborcsoport körül, a státuszának méltó környezet kerül kialakításra. A járófelület több mint 30 éves betontérkő burkolatát magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat: andezit, többféle gránit és mészkő váltja le. 7%-kal nő a téren a zöldfelületet, amelyen belül a fák száma a téren héttel, a csatlakozó utcákban nyolccal nő. Az új zöldfelület körül integrált ülőhelyek kerülnek kialakításra. Az Oroszlános kút áthelyezésre kerül, így az a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásánál kialakuló önálló térrészlet központi elemévé válik. Új köz- és díszvilágítási rendszer váltja a régit és megújulnak az utcabútorok és úttartozékok. A Vörösmarty tér a jelenleginél sokkal rendezettebb rendezvény- és teraszarculatot kap, amelyhez már a felújítás során kialakítja az Önkormányzat az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit, és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket.

A Podmaniczky téren Belváros Önkormányzata ugyancsak teljes térrekonstrukciót hajt végre, azzal a nem titkolt céllal, hogy egy teljesen új, mind a belvárosiak, mind az idelátogató budapestiek és turisták által kedvelt, igazi közösségi tér szülessen. Elsődlegesen nő majd a gyalogosak által használt terület, ugyanis a téren található trolibusz végállomás megszűnik, így a Bank utca és az Arany János utca is egyirányúvá válik, amely lehetővé teszi a gépjárművekkel azonos felületen való biztonságos kerékpározást. Egyedi tájépítészeti megoldásokkal és utcabútorokkal, magas minőségű természetes lapkő burkolat kihelyezésével újjáéled ez a régi időkben sokak által kedvelt találkozási csomópont. A téren teljesen átalakul és 30%-kal nő a zöldfelület, amelyen belül 82 új fa kerül kiültetésre. Ennek köszönhetően a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté alakul át. A fák beilleszkedését egy új megoldás segíti: a korszerű gyökérmenedzsment rendszer a fák gyors megerősödését és vitalitásának hosszútávú megtartását biztosítja mindamellett, hogy a fák a közművekkel és a burkolattal való együttélése is megoldódik. A zöldfelület körül kialakításra kerülnek integrált ülőhelyek is, valamint a meglévő vízjáték, a közvilágítás is megújul és elektromos töltőállomások is helyet kapnak a téren.