Gyalogos zónák térképe

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét, hogy 2018. június 15-től, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának tulajdonát képező közterületeken, melyek gyalogutak, vagy gyalogos övezetek; tiltott az elektromos, vagy gépi meghajtású közlekedési-, sport-, szabadidős, vagy turisztikai eszközzel történő közlekedés.
Tiltott tovább a meghajtás módjától függetlenül személyszállítási szolgáltatást végezni három, vagy több kerekű eszközön a fentebb említett útszakaszokon, illetve az ilyen járművekkel fejhallgatók nélkül zenét szolgáltatni.
 
 
Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belvárosnak folyamatosan új kihívásokkal kell szembenéznie, új szereplők jelentek meg a közterületeinken. A folyamat a segwayek (önegyensúlyozó közlekedési eszközök) megjelenésével kezdődött, és manapság szinte havonta terjednek el újabb és újabb eszközök, így elhalaszthatatlanná vált ezek közterületen történő használatának szabályozása.

2017 óta kimagaslóan megnőtt a lakossági panaszok száma, miszerint több, ezen új eszközöket használó szolgáltató tolakodó üzletkötői a sétálóutcákban a gyalogosok között cikázva, erőszakosan és másokat veszélyeztetve igyekeznek a turistákat próbakörre rávenni, majd az emberek között rögtönzött próbát követően csoportos túra keretén belül – többnyire minden írt és íratlan szabályt felrúgva – városnézésre vinni.

Belváros Önkormányzata az országban elsőként hozott létre helyi szintű szabályozást az így kialakult kaotikus helyzet rendezésére, illetve a jövőbeni, esetleges baleseteket megelőzendően. Ennek keretében nem a teljes tiltást, hanem az ésszerű szabályozást választottuk. Így azok a polgárok, akik személyes célból szeretnének egy ilyen új közlekedési eszközt használni, megtehetik – a vonatkozó KRESZ szabályok és az új önkormányzati rendelet betartása mellett –, azzal, hogy a korábban korlátlan turisztikai és csoportos felhasználás viszont határok közé szorul.

Ennek megfelelően a 2018. június 15-től hatályba lépő rendeletmódosítás alapján, a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának tulajdonában álló gyalogutakon és gyalogos övezetekben tilos lesz elektromos vagy más gépi meghajtású közlekedési-, sport- vagy turisztikai eszközzel (pl. segway, elektromos roller, stb.), illetve meghajtásának módjától függetlenül személyszállítási szolgáltatást végző három- vagy több kerekű eszközzel (pl. sörbike, riksa, stb.) közlekedni.

Továbbá, mivel a riksák esetében elterjedt az a szokás, hogy hangos zeneszolgáltatással hívják fel a figyelmet magukra, ami zavarja a lakosságot, ennek a megtiltására is sor került a rendeletmódosításban.

A rendelet módosításának előkészítésekor széles körű társadalmi egyeztetést folytattunk, és figyelemmel voltunk a különböző kapcsolódó igényekre is, így az nem vonatkozik a mozgáskorlátozottak által használt eszközökre, valamint élvezi a rendezett és kiszámítható jogi környezetben működni kívánó felelős turisztikai szolgáltatók támogatását is.

Természetesen a módosított rendeletet követően is folytatjuk társadalmi egyeztetésünket, és a tapasztalatok alapján megvizsgáljuk, szükséges-e módosítani vagy további szabályozást bevezetni. Továbbá a rendelet hatályba lépését követő első két hétben csak figyelmeztetésre kerül sor, ezt követően, aki a rendeletet megszegi, százötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Bízom benne, hogy fentiekben bemutatott intézkedésünkkel az Ön és családja megelégedésére is szolgálunk.

Budapest, 2018. június 14.

Üdvözlettel:

Szentgyörgyvölgyi Péter
polgármester
 
Tájékoztató
Segwayek használati szabályozása
Gyalogos zónák 2018
Gyalogos zónák 2019