Jereván (Örményország)

A kaukázusi ország, a világ első keresztény államának fővárosa – bár 2800 éves múltra tekinthet vissza –, napjainkban inkább modern, nyüzsgő nagyváros, mint műemlékeiről ismert település.

A magyarországi örmények előbb 17. századi, erdélyi betelepülésük nyomán, majd a török birodalom 1915-ben elkövetett népirtása elől menekülve kerültek a Kárpát-medencébe. Budapesten is viszonylag jelentős létszámban él örmény kisebbség.   Belváros-Lipótváros önkormányzata 2005-ben létesített testvérvárosi kapcsolatot Örményország fővárosával.

Jerevánból érkezett az a jellegzetes „kereszteskő”, amelyet az örmény nemzetiségi önkormányzat állíttatott a belvárosi Duna-korzón 2000-ben, a kereszténység felvételének 1700. évfordulóján. Az alkotás eredetije a 13. században készült, és egy örményországi kolostorban látható.

Az Urartu Örmény Színház Magyarországon elsőként Belváros-Lipótvárosban mutatta be  az örmény genocídiumnak és ellenállásnak emléket állító világhírű regény: Franz Werfel „Musza Dagh”-jának musical változatát.