Krakkó I. kerülete (Lengyelország)

2004 óta

A Visztula két partján épült város 1609-ig Lengyelország fővárosa. Ekkor II. Zsigmond székhelyét Krakkóból a mazówiai hercegek udvarába, Varsóba tette át.
Krakkó nevét a legendák szerint Krakus királynak tulajdonítják, aki a monda szerint megölte a Wawel-domb barlangjában lévő sárkányt, és a dombon palotát épített.
A közel egymillió lakosú város a lengyel és az európai kulturális élet egyik központja. Egyeteme Prágáé után a második legöregebb Európában. 1364-ben alapította Nagy Kázmér.

A főtér
Központját a Városháza és a Posztócsarnok uralja. Ez utóbbi volt a nagykereskedelem központja. Itt volt a sópiac, halpiac, a városi mérleg. A Városházát a 19. században lebontották, tornya azonban aránylag épségben megmaradt a 13. századból. Pincéje valaha kínzókamra, ma kellemes borozó – mézborral. A toronyból figyelték az ellenség közeledtét is. Egy alkalommal a veszélyre figyelmeztető trombitás torkát keresztüllőtték nyíllal, azóta minden órában megszólal a trombita emlékére.

A Mária-templom
A krakkóiak főtemploma, kéttornyú, háromhajós bazilika.

Wawel és a Királyi Palota
Egészen 1609-ig a lengyel királyok székhelye volt. Itt található a waweli székesegyház – számos magyar vonatkozású emlékkel, és itt van a királyi palota, amelynek impozáns berendezése, bútorai, hatalmas 17. századi faliszőnyegei, gobelinei minden látogató számára megjeleníti a kor hangulatát.

Egyéb nevezetességek:
Czartoryski palota (és múzeum Leonardo da Vinci képekkel)
Collegium Novum
Collegium Maius
Szt. Anna-templom
Kazimierzi városrész – régi, hangulatos városképpel, üzeletekkel, vendéglőkkel


A testvérváros honlapja: www.dzielnica1.krakow.pl