Időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás költségének átvállalása

A képviselő-testület az V. kerületi lakcímmel rendelkező 60. életévüket betöltött személyek – háziorvos által indokoltnak tartott – pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás költségét átvállalja.

 

Ügyindítás

Az érintett személy háziorvosa a védőoltás indokoltságának fennállása esetén vényt állít ki, amelyet Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat Igazgatóságára (BLESZ) zárt borítékban juttat el.

A védőoltás beszerzéséről és annak az V. kerületben működő háziorvoshoz történő eljuttatásáról a BLESZ gondoskodik.

A BLESZ által beszerzett, de nem az V. kerületben működő háziorvos által felírt védőoltás BLESZ Igazgatóságán történő átvételéről, továbbá a felíró és az oltást beadó háziorvos részére történő eljuttatásáról a védőoltásra jogosult személy, akadályoztatása esetén az általa szabályszerű meghatalmazással rendelkező meghatalmazott személy gondoskodik.

A más módon beszerzett védőoltás költségét az Önkormányzat nem téríti meg.

A támogatást az Önkormányzat önként vállalt feladatként biztosítja, amelynek feltétele az V. kerületi lakcím mellett az életvitelszerű kerületi tartózkodás is.

 

Vonatkozó jogszabályok

A jogosultság feltételeit a szociális juttatások rendszeréről szóló 7/2023.(III.2.) önkormányzati rendelet 30. § szabályozza.